Myndigheter har sina regler och rutiner att gå efter. De får i sin tur direktiv av den folkvalda regeringen och riksdagen. Ett exempel är den ofta omtalade sjukförsäkringen, där även dödssjuka har svårt att få rätt till ersättning trots upprepade läkarintyg. Men det är inte det jag ska skriva om den här gången, även om det upprör mig. Nä, den här gången är det en annan myndighet som ska “hängas ut”.

Jag tog tjänstledigt för att studera hösten 2008 och våren 2009. Jag hittade hastigt och lustigt en studiestödd utbildning som jag ville gå, och efter två veckor satt jag på skolbänken. Och som alla vet så får man tjäna en viss summa pengar varje termin utan att det ska påverka studiemedlen. Nu var det ju så att jag inte hade en tanke på att studera på våren och sommaren 2008, utan jag jobbade på som vanligt. Mycket OB, några extra övertidspass, och vips kom julilönen som en fet utbetalning. Likadant i augusti eftersom jag hade sålt semestern för att kunna åka utomlands i september. Nu är det ju så att man inte får tjäna mer än en viss summa pengar varje termin, men i min värld började terminen den 25 augusti (samma dag som jag sökte studiemedel från). Men om man frågar CSN börjar terminen redan den 1 juli…

Till våren hade jag detta i minnet, och tog ut ytterligare tjänstledigt för att inte komma upp i de ca 60.000 som man fick tjäna just under vårterminen. Jag räknade ändå med att få lite mer lön eftersom jag jobbade min helger trots studierna, och angav ca 70.000 som inkomst under det första halvåret.

Allt var frid och fröjd tills för en månad sedan när det började komma brev från CSN.
“Inkomst för inkomståret 2009” var rubriken. Jag uppmanades att fylla i en blankett och ange hur mycket jag hade tjänat under det första halvåret 2009 eftersom min årsinkomst var strax över 200 000 kronor. Jag fyllde i månad för månad och fick slutsumman för det första halvåret till 72 316 kronor. Som stöd för detta skickade jag med lönespecifikationen för juni månad där det anges uppe i vänstra hörnet “intjänad lön under året”, och det var exakt samma summa: 72 316 kronor.

Efter någon vecka fick jag ett nytt brev. “Vänlkigen skicka in kopia av lönespecifikationer för att styrka din inkomst på 72 316 kronor”. Jaha, en tur till närmaste kopiator och så två frimärken på ett stort brunt kuvert, så tänkte jag att nu har de fått sina uppgifter.

För en vecka sedan fick jag ytterligare ett brev, en kommunicering, från CSN. “Du bör även styrka hur resten av inkomsten på 203 281 kronor fördelats under respektive halvår”.
Nu är det så att jag inte orkar med det här längre. Jag har suttit i timmar och käftat med försäkringskassan om vår rätt att vara sjukskrivna efter vår sons död, och nu ska jag behöva redovisa hur mycket jag har fått i lön och EFTER att mina studier avslutades! Jag orkar verkligen inte med korkade myndigheter! Hur svårt ska det vara att begripa? Får man inte tjäna pengar eftera tt man har studerat färdigt?

Och sedan kan man fråga sig vad det egentligen spelar för roll att man jobbar samtidigt som man studerar… Det är väl upp till mig att klara studiena parallellt med arbetet? Dessutom, klarar man inte studierna så får man inget studiemedel kommande termin! Så vad är egentligen problemet?

För några dagar sedan kom jag att tänka på en person som jag kände för ganska länge sedan. Vi gick på samma skola, umgicks i ytterkanten på samma vänkrets, och var då och då i samma stad. vi ska komma ihåg att detta var på 90-talet, och vi var i de glada tonåren!

I alla fall så var det dags för val, det måste ha varit -94. Vi satt i alla fall ett gäng och pratade lite om de olika partierna, och helt plötsligt utbrister hon: “Jag ska rösta på sossarna, för det är jättebra. Hade det inte varit för soc så hade inte mamma och jag haft någonstans att bo!” Till saken hör att hon sa det på fullaste allvar! Och kanske världen hade sett annorlunda ut om inte de borgerliga hade fått majoritet -94?