Jag funderar mycket på jobbet. Eftersom jag kör tåg, ofta med hörselkåpor och alltid själv, blir det en hel del funderande. Och ibland funderar jag lite på jämstålldhet och anpassningar i samhället. Vi lever i ett mycket jämställt samhälle. Kvinnor får arbeta, män får vara hemma med barnen. Kvinnor får go på herrarnas på krogen, män får det också. Men det blir ett herrans liv om en man går in på damernas, då kommer ordningsvakten i full fart och det spelar ingen roll hur nödig man är eller hur bråttom det var.

Samhället anpassas, det finns handikappramper till nästan alla offentliga lokaler, affärer och caféer. Det finns blindskrift i hissen på sjukhuset (hur hittar de blinda dit?). Det finns ledstänger på många toaletter för att rullstolsbundna ska kunna göra sina behov. Jag är stolt att vårt land ändå ligger så bra till. Men då undrar jag varför det så sällan finns skötbord på toaleterna? Och tror folk att barnvagnar kan göras smalare om man står tillräckligt många på trottoaren (de allra flesta tar ett litet steg åt sidan när man kommer med en barnvagn, i och med det anser jag att de har noterat att barnvagnen kommer och att de har gjort en bedömning var det är riskfritt att stå. Så när jag sedan plöjer genom hälsenor och nylonstrumpor så är det inte mitt fel!

Men trots att anpassning och jämställdhet så kan man ju ändå fundera på vad återvinningsföretaget i Kalmar menar med den här skylten på sin container för plaståtervinning:


Menar de att vi ska återvinna rörelsehindrade? Eller att vi ska återvinna rullstolarna? I så fall undrar jag vad märkningen gör på plastcontainern, de flesta rullstolarna är väl gjorda av metall?